De grootte van de te kopen trampoline, hangt af van uw tuin en uw budget. Hebt u maar weinig ruimte en past er maar net een trampoline van 180 centimeter in? Wellicht is het dan een slimmere keuze om het niet te doen.

Let op: het springoppervlakte is kleiner!

Goed om te weten: de maten die je online tegenkomt zijn niet de maat van het springoppervlakte. Er ligt immers een rand om de trampoline heen die de veren afdekt. Die rand is vaak tussen de 30 en 40 cm breed bij de betere trampolines. Je trekt tweemaal de breedte van de rand van van de lengte en breedte van de trampoline om te zien hoeveel oppervlakte je overhoudt om te springen.

Waar houd je allemaal rekening mee?

  • Niet te klein, je wilt niet dat je kinderen er makkelijk vanaf kukelen
  • Niet te groot, je wilt mogelijk ook nog een stuk tuin overhouden
  • Niet te groot/klein: grootte heeft invloed op hoe lekker de trampoline springt
  • Prijs: groter is duurder (meer materiaalkosten, meer transportkosten)

Kleiner dan 2,5 meter is echt klein

Bij een trampoline van 180 centimeter is het springoppervlak slechts 140 centimeter of minder. Dit komt omdat de afmetingen van de randkussens meegerekend is in de totale afmeting. Er blijft zo weinig ruimte over om echt goed te kunnen springen. Daarnaast is de kans groter dat uw kind verkeerd springt en zich bezeert. Wij raden daarom aan om een trampoline van tenminste 250 centimeter doorsnede te kopen, mocht u de ruimte hebben. Ben je erg beperkt met de ruimte in je tuin, lees dan hier verder over de mogelijkheden met trampolines in een kleine tuin.

 

Gebruik door meerdere kinderen

We raden het actief af om de trampoline met meerdere personen te gebruiken. Meer gelijktijdige gebruikers = meer kans op ongelukken. Maar de praktijk is vaak dat kinderen geen gevaren zien.

Dus verwacht je dat je kinderen die verleiding niet kunnen weerstaan, zorg dan voor een voldoende grote trampoline. Minimaal 330 cm doorsnee bij een ronde trampoline, maar ga liever voor een rechthoekige variant. Immers: de ronde vorm 'duwt' de gebruikers als het ware naar het midden. Dat houdt je automatisch weg van de randen als je alleen spring, maar je krijgt er ook botsingen door als je met z'n tweeën springt.

Kies daarom rechthoekig. Minimaal 250 cm breed en 350 cm lang.

Formaat & springcomfort

Het formaat van de trampoline heeft invloed op hoe fijn de trampoline springt. Hele grote trampolines (bijvoorbeeld met een diameter groter dan 430 cm) springen niet optimaal. En hele kleine trampolines ook niet.

Bij rechthoekige trampolines zie je dat ze zelden breder zijn dan 3 meter. Dat heeft te maken met de springkracht van de trampoline.

Groter is dus niet altijd beter.

 

Bent u er nog niet uit welke maat trampoline u gaat bestellen? Hier staan de voor- en nadelen van de verschillende maten trampolines overzichtelijk op een rij:

Voor- en nadelen van een grote trampoline

+ Er kunnen meer kinderen tegelijk op.
+ U creëert een echte eigen speelplek voor uw kinderen.
+ Springen op een grotere trampoline is veiliger. minder kans op ongelukken.
+ Een grotere trampoline springt soepel door de langere veren.
-  Grote trampolines zijn duurder.

grote trampoline met twee kinderen

Op de foto: Een Etan Hi-flyer 12 trampoline van 370 cm.

 

Voor- en nadelen van een kleine trampoline

+ Een kleine trampoline neemt minder ruimte in beslag.
+ Een kleine trampoline is goedkoper.
- U heeft eerder een veiligheidsnet nodig om het springen veiliger te maken.
- Door de kortere veren springt een kleine trampoline minder soepel.

kleine trampoline van Etan met springend kind

Op de foto: Een Etan Premium Gold 6 trampoline van 180 cm.

 

Meest verkochte formaten

Deze formaten zijn populair in het assortiment van Van Ee Buitenspeelgoed:

Meestverkochte ronde trampolines: vooral veel trampolines van 330 cm en 370-380 cm. Deze modellen passen in de wat ruimere stadstuinen.

Qua rechthoekige trampolines verkopen we vooral veel ingraaftrampolines van 2 bij 3 meter. Voorbeelden zijn de populaire Ultim Champion 330 van BERG, de Etan Premium 1075 en de Akrobat Orbit of Primus trampoline van 335 x 244 cm. Daarna zie je dat klanten in de grote steden ook vaak voor de BERG Ultim 280 gaan of de Etan premium 0965. Deze zijn net een slag kleiner.

 

Conclusie: koop ik een grote of een kleine trampoline?

Wij horen vaak van ouders dat ze blij zijn dat ze gekozen hebben voor een grotere trampoline.  Hoe groter de trampoline, hoe groter vaak ook het speelplezier. Kinderen kunnen zich er terugtrekken met hun vriendjes en hebben zo een eigen domein in de tuin. Daarnaast is het veiliger en springt een grote trampoline soepeler.

Overweegt u een trampoline te kopen? Dan is ons advies om te gaan voor de grootste trampoline die:

    • past binnen uw budget;
    • past in uw tuin.

Maten ronde trampolines

180 cm: is erg klein. Heeft u niet genoeg ruimte voor een grotere trampoline? Overweeg dan een ander speeltoestel.
250 cm: we hebben van één klant feedback gekregen dat ze het jammer vindt dat ze deze maat heeft gekocht en dat ze achteraf liever een grotere trampoline had gehad.
300 cm: als er meerdere (jonge) kinderen tegelijk gaan springen, is dit het minimale oppervlakte dat u nodig hebt.
330 cm
370 cm: deze maat is populairder bij klanten uit België dan bij de klanten uit Nederland vanwege de ruime tuinen in België.
430 cm: ook deze maat is populair in België.

Maten rechthoekige trampolines

 

 

 

Verder lezen

Oplossingen voor een trampoline in een kleine tuin.

Alles over grote trampolines.